Afkicken kan moeilijk zijn. Als iemand verslavingsproblemen heeft met bijvoorbeeld alcohol, drugs, medicijnen, gamen etc kan in iemand in een afkickkliniek geholpen worden om af te kicken en te leven zonder desbetreffende verslaving. Een afkickkliniek zoals Connection SGGZ helpt met het detoxen en steunt in het geval iemand ontwenningsklachten krijgen. De duur van opname in de afkickkliniek is afhankelijk van de behandeladvies. Dit duurt ongeveer tussen de 6 en 10 weken.  Het erkennen van de verslaving is al een goede stap op weg naar een het leven zonder enige verslaving. Een verslaving kan zo erg worden dat het de privé situatie beïnvloed en iemand hierdoor geen uitweg meer ziet. Bij bepaalde afkickklinieken is zelfs een opnamen binnen 24 uur mogelijk. In Nederland worden de kosten van afkickklinieken 100% vergoed vanuit de zorgverzekeraar, nadat de eigen risico van €385 is bereikt. Hierna neemt de zorgverzekeraar de kosten over en wordt de financiële bijdrage betaald.

Afstand houden van alle verleidingen

Afkicken houdt in het stoppen met het gebruiken van iets. Hier zijn drie opties voor: langzaam afbouwen, helemaal metaal stoppen, helemaal metaal stoppen in combinatie met medicijn gebruik. De keuze om zelfstandig naar afkickkliniek te gaan is een moedige keus. Dit betekent dat iemand zijn of haar problemen inziet en bereid is om hulp te zoeken. Om te herstellen is het belangrijk om afstand te houden van verleidingen die de verslaving beïnvloeden. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn om af te kicken in het buitenland. In het buitenland kan optimaal afstand worden gehouden van verleidingen of triggers die iemand thuis zou kunnen ervaren. Ook familie, vrienden of andere personen die een verleiding kunnen vormen zijn dan op afstand.

Tijdens het afkicken kunnen afkickverschijnselen voorkomen. Denk hierbij aan zweten, trillen, hoofdpijn, vermoeidheid etc. Meestal zijn de eerste dagen het heftigst.  Meestal zijn de verschijnselen na 7 tot 10 dagen verdwenen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *